Wat is Black Friday?

Wat is Black Friday?

Zomerkorting, winterkorting, Sinterklaas korting, op=op weken en nu ook Black Friday. Je kunt de winkelstraten niet meer in zonder dat er ergens een mega kortingsactie wordt gehouden. Black Friday ontbreekt tegenwoordig ook niet meer bij de Nederlandse (online) winkels. Maar wat betekent Black Friday precies en waar komt deze traditie vandaan? Lees verder te weten te komen wat Black Friday is en hoe Black Friday ontstaan is.

Black Friday is een Amerikaanse traditie

oorsprong black friday thanksgiving tafelZwarte Vrijdag is de Nederlandse vertaling voor Black Friday. Maar wat betekent deze dag precies? Black Friday is de dag na de Amerikaanse feestdag Thanksgiving. Thanksgiving wordt ook wel gezien als de baanbreker tussen Halloween en Kerst. Na Thanksgiving is het in de Amerikaanse traditie een ongeschreven regel dat het tijd is voor de kerstaankopen. Hierdoor is het de dag na Thanksgiving altijd een stuk drukker in de winkels. Amerikanen hebben een extra vrije dag na Thanksgiving en zijn dus in staat om veel winkels te bezoeken.

Deze term heeft haar oorsprong in 1965 uit de stad Philadelphia. Hier werd na Thanksgiving niet alleen meer drukte op de wegen waargenomen, maar ook in de winkels. Het zag letterlijk zwart van de auto’s, mensen en drukte.

Of dit werkelijk de oorsprong is van Black Friday wordt nog altijd betwist. Er gaat ook een theorie in de ronde dat deze dag de eerst winst betekent voor winkeliers. Van oudsher werd verlies in het rood ten boeken opgeschreven en de winst in het zwart. Op de dag na Thanksgiving zouden de meeste winkeliers pas voor het eerst winst boeken. Of deze theorie juist is wordt door velen betwist.

Vandaag de dag wordt Black Friday gekenmerkt door de enorme winkeldrukte vanwege de extreme acties en kortingen. Voor de beste acties van het jaar, moet je op Black Friday gaan winkelen.

Extreme kortingen tijdens Black Friday

Black Friday is de dag voor Amerikaanse winkeliers om te stunten. Kortingen kunnen soms wel oplopen tot 90%. Alle acties en kortingen zijn zo extreem om zo veel mogelijk klanten te werven. Niet alleen zijn de kortingen extreem, ook de openingstijden van de winkels. Veel winkels openen om 00:00 ’s nachts op Black Friday. Het is normaal dat er lange wachtrijen voor de deur van bekende winkels staan.

Black Friday in Nederland

Ondanks dat Black Friday een typische Amerikaanse traditie is, is Black Friday tegenwoordig ook duidelijk zichtbaar in Nederlandse winkels. Niet alleen Amerikaanse ketens en merken stunten met Black Friday acties, ook Nederlandse merken en winkels doen hier graag aan mee. Ondanks dat Nederlanders geen vrij hebben op Black Friday, betekent dat niet dat de winkels extreme acties hebben om klanten te werven. Black Friday valt in Nederland altijd gunstig net voor de Sinterklaas periode en is perfect voor al jouw aankopen voor de feestdagen.

Black Friday wordt steeds populairder in Nederland. Al in 2015 wijdde NU.nl een artikel aan de toename van de populariteit van Black Friday onder Nederlandse winkels.

Niet alleen winkels stunten op Black Friday met geweldige acties en kortingen, ook entreekaarten voor musea of attractieparken kun je met extra veel korting aanschaffen op deze dag.

In de winkel maar vooral online

Zowel in de winkel, als bij online webshops kun je op Black Friday de beste deals verwachten. Black Friday 2018 valt op vrijdag 23 november. Houd de winkelstraten bij jou in de buurt en jouw favoriete webwinkels dus goed in de gaten voor de beste acties. Black Friday 2019 kan je ook alvast in de agenda zetten: 2 december 2019.

Nieuwe kleding, een wasmachine, telefoon of concertkaartjes? Je koopt dit en veel meer het meest voordelig op Black Friday.